Mobilvy logga

informationssida med anledning av coronapandemin

På denna sida har vi samlat viktig information med anledning av den rådande coronapandemin. Du hittar både information från Kooperativet Lila och information som vi vill dela med oss av från andra. Här finns också användbara länkar till informationssidor. Det är viktigt att du fortsätter följa Folkhälsomyndigheten och regeringens rekommendationer för att skydda dig och andra. Fortsätt hålla avstånd, tvätta händerna noga och ofta, använd handsprit om du inte kan tvätta dig och stanna hemma om du har förkylningssymptom.

Till den 17 november gäller skärpta råd för Skåne. Dessa kan du ta dela av på 1177.se.
 

Information från kooperativet lila

Om du blir sjuk ska du sjukanmäla dig till din arbetsledare och till kansliet. Till kansliet använder du formuläret här på sidan.  Du får sedan en blankett för sjukförsäkran hemskickad. Denna fyller du i och skickar tillbaka till kansliet enligt anvisningarna på blanketten, för att styrka din frånvaro och få sjuklön utbetald.

Regeringen har tillfälligt avskaffat karensavdraget.  Vi arbetsgivare gör ett karensavdrag enligt de vanliga reglerna. Du ansöker sedan om ersättningen retroaktivt hos Försäkringskassan. Ersättningen är ett schablonbelopp som regeringen beslutat om för att Försäkringskassan ska kunna betala ut den relativt omgående till den som ansöker om det. Ersättningen nu är 804 kr före skatt. När du fyller i dina uppgifter ska du även ange vårt organisationsnummer. Det är 769615-7143. Mer information finns på deras sida, länk finns längre ner på denna sida.

Regeringen och Försäkringskassan har även tillfälligt slopat kravet på läkarintyg efter dag 7. Det innebär att du kan vara hemma från jobbet i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Om din första sjukdag inträffade före den 1 november 2020 kommer Försäkringskassan avvakta med att begära in läkarintyg för perioden mellan dag 15 och 21. Om din första sjukdag är 1 november eller senare så behöver du ett läkarintyg från dag 15 i sjukperioden. Samma regler gäller för när du ska lämna läkarintyg till Lila.

Ersättning för karensavdraget och det slopade kravet på läkarintyg från dag 7 gäller till och med 31 december 2020. 

För mer information om sjukfrånvaro och Lilas rutiner hänvisar vi till Lilaportalen. Tänk dock på de tillfälliga regler som gäller just nu för läkarintyg och karensavdrag, dessa nämns inte i Lilaportalen. 

Kansliet har satt ihop paket med skyddsutrustning som vi kommer att tillhandahålla om någon medlem skulle bli smittad. Vårt lager är begränsat, därför är det först då vi kan bidra med lite extra utrustning.  Vi har också tagit fram instruktioner till hur du tar på dig skyddsutrustningen. Dessa instruktioner hittar du här.

Kooperativet Lila har möjlighet att begära provtagning för Covid-19 för våra anställda personliga assistenter om behovet uppstår. Det test som erbjuds visar om man har en pågående infektion, och ska tas i början av en sjukdomsperiod. Provtagning kan erbjudas till personal som insjuknat med feber och/eller luftvägssymtom (snuva/halsont/hosta/andnings-besvär, plötsligt luktbortfall). Provtagning måste ske inom 72 timmar från de första symptomen på infektion. Det är i regel kansliet som måste beställa tiden. Därför måste den som insjuknat snabbt höra av sig till kansliet, om vi ska hinna boka tid för test. Region Skåne berättar mer på sin hemsida om vad som gäller för assistansanordnare och personliga assistenter. På samma sida finns en kort film som visar hur provtagningsbesöket går till.

Informationsfilmer och utbildningsmaterial

För att händerna verkligen ska bli rena kräver det att du tvättar dem i 30 sekunder med vatten och tvål. Du bör även tänka på att:

  • Skölja händerna rejält.
  • Inte snåla med tvålen.
  • Gnugga och skrubba händerna ordentligt så att tvålen löddrar upp.
  • Se till så att hela handen är täckt med lödder. Tänk på att många missar att tvätta tummar, ovansidan av handen samt mellan fingrarna.
  • Skölj av händerna noggrant.
  • Om du vill veta varför det är så viktigt att tvätta händerna på rätt sätt så kan du titta på denna film, där Aftonbladet förklarar det.
Så här använder du handsprit:
  • Häll handsprit i din ena kupade handflata (minst 3 milliliter).
  • Gnid sedan in båda händerna överallt: Handlovar, fingertoppar, mellan fingrarna med mera.
  • Vänta tills den har torkat in. Viktigt att handspriten ska lufttorka.

Effekten blir sämre om du har smuts eller fett på händerna. Tvätta då med tvål och vatten innan, eller om du är ute: Försöka gnugga bort smuts.

Kommuners information

Har du frågor om coronavirus kan du ringa 113 13. Är du orolig för att kanske vara smittad kan du ringa 1177 eller besöka 1177.se. Det är viktigt att inte gripas av panik och tro på allt som står i media eller sägs på TV. Som alltid gäller det att bara lita på information från pålitliga källor.  Om du är orolig kan du ringa Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen. Stödtelefonen är bemannad av deras volontärer och personal som är utbildade i krisstöd. Numret är 0771- 900 800 och har öppet måndag till fredag kl. 12.00-16.00. Region Skåne har tagit fram ett test där du gör en självskattning för att se om du kan vårda dig själv hemma eller behöver kontakta vården.  I slutet av testet får du råd som anpassats efter dina svar. Till Corona självtest.

På Folkhälsomyndigheten hittar du samlad information även som lättläst, uppläst och på teckenspråk. Myndigheten för delaktighet har samlat ihop länkar till tillgänglig information om pågående smittspridning, på sin hemsida.

På uppdrag av Socialstyrelsen har Karolinska Institutet tagit fram korta e-utbildningar för personal inom sjukvården som möter personer med misstänkt eller bekräftad covid-19, det s.k. coronaviruset. Syftet med utbildningarna är att stärka beredskap och ge kunskap om de viktigaste principerna och utmaningarna i arbetet att förhindra spridning av covid-19. Fokus ligger på hygienprinciper och användning av personlig skyddsutrustning. Båda ges på distans via en internetbaserad läroplattform och du når dem här.

Annons. Informationsmaterial från Region Skåne.

On behalf of the National Board of Health and Welfare, Karolinska Institutet has prepared two e-learning courses on COVID-19. The objective is to strengthen readiness and provide information on the most important principles and challenges involved in the work to prevent the spread of COVID-19. Focus is on principles of hygiene and the use of personal protective equipment (PPE). The courses are provided through online learning and is free. The courses are translated into English, Arabic, Persian and Russian and you find them here.

Annons