Mobilvy logga

informationssida med anledning av coronapandemin

På denna sida har vi samlat viktig information med anledning av den rådande coronapandemin. Du hittar både information från Kooperativet Lila och information som vi vill dela med oss av från andra. Här finns också användbara länkar till informationssidor.

Har du frågor om coronavirus kan du ringa 113 13. Är du orolig för att kanske vara smittad kan du ringa 1177 eller besöka 1177.se. Det är viktigt att inte gripas av panik och tro på allt som står i media eller sägs på TV. Som alltid gäller det att bara lita på information från pålitliga källor. 

Region Skåne har tagit fram ett test där du gör en självskattning för att se om du kan vårda dig själv hemma eller behöver kontakta vården.  I slutet av testet får du råd som anpassats efter dina svar. Till Corona självtest.

Kommuners information

Information från kooperativet lila

Regeringen har tillfälligt avskaffat karensavdraget. Det gäller under perioden 11 mars–11 maj 2020. Det innebär att den som blir sjuk kommer att få sjuklön redan från första dagen. Vi arbetsgivare gör ett karensavdrag enligt de vanliga reglerna. Den anställde ansöker sedan själv om sjukpenning retroaktivt hos Försäkringskassan. Det formella beslutet om detta är inte taget än, därför går det ännu inte att söka om det hos Försäkringskassan. Mer information finns på deras sida, länk ovan. Du ska fortsätta att sjukanmäla dig till din arbetsledare och till kansliet. Till kansliet använder du formuläret här på sidan.  

Regeringen har även slopat kravet på läkarintyg efter dag 7. Det innebär att du som är sjuk kan vara hemma från jobbet i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Du ska fortsätta skicka in en sjukförsäkran till kansliet, här har inget ändrats. För mer information om sjukfrånvaro och Lilas rutiner hänvisar vi till Lilaportalen. Tänk dock på de tillfälliga regler som gäller just nu för läkarintyg och karensavdrag, dessa nämns inte i Lilaportalen.

Med de restriktioner som gäller idag är det svårt att resa någonstans. I dagsläget rekommenderas även att undvika resor till eller från våra storstadsområden. Om en anställd ändå är på väg till eller från riskområden behöver vi ha ett samtal med personen om att det finns risk för att den inte får komma till arbetsplatsen direkt efter hemresan. Eftersom det inte finns möjlighet för en personlig assistent att arbeta på distans efter hemkomst, kommer frågan om att vara i karantän utan lön bli aktuell.

För att händerna verkligen ska bli rena kräver det att du tvättar dem i 30 sekunder med vatten och tvål. Du bör även tänka på att:

  • Skölja händerna rejält.
  • Inte snåla med tvålen.
  • Gnugga och skrubba händerna ordentligt så att tvålen löddrar upp.
  • Se till så att hela handen är täckt med lödder. Tänk på att många missar att tvätta tummar, ovansidan av handen samt mellan fingrarna.
  • Skölj av händerna noggrant.
Så här använder du handsprit:
  • Häll handsprit i din ena kupade handflata (minst 3 milliliter).
  • Gnid sedan in båda händerna överallt: Handlovar, fingertoppar, mellan fingrarna med mera.
  • Vänta tills den har torkat in. Viktigt att handspriten ska lufttorka.

Effekten blir sämre om du har smuts eller fett på händerna. Tvätta då med tvål och vatten innan, eller om du är ute: Försöka gnugga bort smuts.