Mobilvy logga

Jag fick i morse beskedet att Vilhelm Ekensteen, Kooperativet Lilas ordförande har somnat in.

Vilhelm som skulle ha fyllt 80 år den 2 november har idag somnat in i sitt hem. Vilhelm har varit Kooperativet Lilas ordförande sedan start och lämnar stora skor att fylla. Han har sedan 1960-talet varit en aktiv röst i funktionshinderpolitiken på olika sätt, redan 1968 skrev han boken På folkhemmets bakgård och var med att starta Antihandikapp 1969. Det har sedan blivit fler böcker och artiklar och han har arbetat outtröttligt för våra rättigheter i decennier. Förutom att Vilhelm varit vår ordförande var han också fram till förra året också ordförande i IfA, Intressegruppen för assistansberättigade och tidigare har han arbetad aktivt i DHR bland annat som vice ordförande i många år. Sedan 2001 har han också varit styrelseledamot i FöR, Förbundet för delaktighet och jämlikhet.

Nu får vi andra försöka ta vid där Vilhelm lämnat. Vår rätt till assistans vågar vi ännu inte ta för given, ända sedan lagen trädde i kraft 1994 har assistansen ständigt varit ifrågasatt och utsatt för hot om inskränkningar på olika sätt och det ser inte ut att bli riktig arbetsro framöver heller.

Våra tankar går naturligtvis till Vilhelms dotter Ida och övriga närstående och vänner.

I egenskap av vice ordförande går jag nu in som ordförande. Jag ska göra mitt bästa för att, tillsammans med övriga i styrelsen och alla på kansliet, arbeta vidare i Vilhelms anda för rätten till ett självvalt och självstyrt liv där rätten till personlig assistans är en av våra viktigaste förutsättningar.

Västerstad den 22 september 2021
Malin Östnäs

Flera fina texter till minne av Vilhelm Ekensteen har skrivits. Några av dem länkar vi till här. På uppdrag av IfA har Anna Barsk Holmbom har skrivit en text med sina minnen, och Neuroförbundet hyllar Vilhelm i ett inlägg på Facebook, där kan du också läsa hur Ann Jönsson på Socialstyrelsen minns Vilhelm. Jonas Franksson har skrivit om sina möten med Vilhelm i ett inlägg på STILs hemsida. Om du vill läsa tidigare intervjuer med Vilhelm så har Assistanskoll samlat sina här

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer som är anpassade för dig som är vaccinerad med en dos och låtit tre veckor passera. Enligt dessa behöver du inte stanna hemma från arbetet om en person i ditt hushåll har covid-19 om du är vaccinerad med minst en dos för minst tre veckor sedan.

Kanslipersonalen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om att arbeta hemifrån så mycket som det är möjligt. Kansliet är fortsatt stängt för spontana besök, men vi tar emot förbokade besök. Skicka ett mejl eller ring till den du vill träffa för att komma överens om en tid. 

Vi har skapat en särskild sida där du hittar information kring corona, se länken i menyn ovan. Om du ska söka ersättning från Försäkringskassan för karensavdraget så ska du ange vårt organisationsnummer. Det är 769615-7143.

Vi skickar digitala lönespecifikationer via Swedbank. Du loggar in med bank-id. Lönespecifikationerna finns kvar i 18 månader. Om du har ditt konto i Swedbank eller Nordea kan du anmäla i din internetbank att du vill ha lönespecifikationen dit. 

Det är hos Swedbank du registrerar ditt kontonummer. Det kan du göra både med och utan bank-id. Gör det ca två veckor före nästa utbetalning, för att vara säker på att det hinner registreras. Det konto du anmäler måste vara kopplat till ditt personnummer. 

I Aiai har du ditt schema och din tidrapport. Du loggar in med det  användarnamn och lösenord du fick när du anställdes. Om du glömmer ditt lösenord kan du beställa ett nytt på inloggningssidan, det skickas till din mejladress. 

I Lilaportalen finns Personalhandboken med information om allt som rör arbetslivet. Här finner du också våra blanketter. Du loggar in med det lösenord du ser på lönespecifikationen.  Vi byter lösenord då och då, du får ett mejl när det ändras.  .

Våra utbildningar

Collage: Lilas utbildningslokal och utbildningsmaterial samt föreläsare.

Hos oss kan du gå många utbildningar som du har nytta av i ditt arbete. Vi har en stor, ljus utbildningslokal där vi anordnar utbildningar för både assistenter och arbetsledare. 

Tidigare nyheter

På midsommarafton är kansliet stängt. Om det inträffar något akut när kansliet är stängt, som kan vänta tills vi öppnar igen måndagen den 28 juni, så finns vi på jourtelefonen. 

Denna vecka har kansliet öppet som vanligt måndag-tisdag. På onsdag stänger vi klockan 12 och på torsdag är kansliet helt stängt. Vi öppnar igen på fredag 8,30, men har då lite lägre bemanning än vanligt. Som alltid när kansliet är stängt finns någon av oss på jourtelefonen om det inträffar något akut som inte kan vänta tills ordinarie öppettider!

2021-04 Den 30 april, Valborgsmässoafton, stänger kansliet klockan 12. Om det inträffar något akut när kansliet är stängt, som inte kan vänta tills vi öppnar igen måndagen den 3 maj, så finns vi på jourtelefonen

2021-04 Nu har vi fått erbjudandet om att ni som arbetar frekvent som personliga assistenter ska få bli vaccinerade mot corona. Du som omfattas av erbjudandet har fått ett mejl med information från oss förra veckan. Vi kan tyvärr inte påverka på vilket sjukhus du kommer att vaccineras och det går inte att byta plats för vaccineringen.

Vaccination är frivilligt och inget du kan tvingas till. Lilas inställning med tanke på dig själv, på vår typ av verksamhet och på de människor vi jobbar för och med, är att vi mycket starkt rekommenderar att du vaccinerar dig om du inte har några personliga hinder som gör det omöjligt.