Mobilvy logga

Vägarbete på Boställsvägen påverkar din resa till/från oss. Busshållplatsen Värmeverket är indragen till och med 25 augusti.

För att komma till oss rekommenderar vi att du istället stiger av vid hållplats Alfa Laval om du kommer med buss. Från Alfa Laval är det en kort promenad på cirka 400 meter tillbaka mot hållplats Värmeverket och din vanliga väg till oss.

Om du kör bil behöver du välja annan väg när du kör till/från oss, eftersom Boställsvägen är avstängd mot Norra Ringen. Du kan antingen köra Kävlingevägen och Nöbbelövsvägen eller via Novarondellen och Fjelievägen.

Detta beror på att Skånetrafiken bygger en ny bussgata och nya hållplatser längs Boställsvägen.

I Lilaportalen finns Personalhandboken med information om allt som rör arbetslivet. Här finner du också våra blanketter. Du loggar in med det lösenord du ser på lönespecifikationen.  

I Aiai har du ditt schema och din tidrapport. Du loggar in med det  användarnamn och lösenord du fick när du anställdes. Om du glömmer ditt lösenord kan du beställa ett nytt på inloggningssidan, det skickas till din mejladress. 

Vi skickar digitala lönespecifikationer via Swedbank. Du loggar in med bank-id. Lönespecifikationerna finns kvar i 18 månader. Om du har ditt konto i Swedbank eller Nordea kan du anmäla i din internetbank att du vill ha lönespecifikationen dit. 

Det är hos Swedbank du registrerar ditt kontonummer. Det konto du anmäler måste vara kopplat till ditt personnummer. 

Våra utbildningar

Collage: Lilas utbildningslokal och utbildningsmaterial samt föreläsare.

Hos oss kan du gå många utbildningar som du har nytta av i ditt arbete. Vi har en stor, ljus utbildningslokal där vi anordnar utbildningar för både assistenter och arbetsledare. 

Tidigare nyheter

2024-03 Den 25 mars firar vi som vanligt våffeldagen på kansliet. Välkommen att äta en eller ett par våfflor med goda tillbehör och ett glas påskmust medan du minglar med andra anställda och medlemmar!

2024 är ett jubileumsår för assistansreformen som fyller 30 år. LSS, lagen om stöd och service till vissa funktions­hindrade trädde i kraft 1994. Kooperativet Lila bildades som Assistansprojekt redan 1992 och vi firade vårt 30-års jubileum 2022.

2024-01 Aiai gjorde en uppdatering i januari som påverkar godkännande av tidrapporter. Enligt information vi har fått från Aiai kan det uppstå problem när du ska godkänna med bank-id om du arbetar i Samsungs webbläsare. 

Stöter du på problem när du ska godkänna så får du mer information från Aiai här.

2023-12 Kansliet har begränsad bemanning från den 21 december till 7 januari. Alla röda dagar är det helt stängt. Övriga dagar finns vi tillgängliga på telefon men det kan vara stängt för besök så ring gärna innan och kolla så vi är på plats om du vill träffa någon av oss

Händer det något akut när kansliet är stängt når du någon av oss på beredskapstelefonen.    

2023-11 Nu är kansliet färdigmålat och vi håller på att möblera igen. Vi är väldigt nöjda med resultatet! 

Har du vägarna förbi så titta gärna in till oss för att se förändringen.  

2023-09 Nu börjar det, äntligen, närma sig målning av kansliet. Det betyder att vi stänger för spontana besök under vecka 40-41. Det går heller inte att boka lokal för möten på kansliet dessa veckor. Sedan är du välkommen tillbaka till oss, i våra då ljusa och fina lokaler!

2023-08 Sommaren går mot sitt slut och kansliet börjar närma sig full bemanning igen. Den 19 september är vi alla på plats igen.
 
Vi ser hösten an med tillförsikt. Det har skett en del förändringar på kansliet under sommaren men det är inte något som kommer att påverka ditt arbete som assistent.
 
Senast den 2 varje månad ska du kontrollerat och godkänt din tidrapport. Tänk också på att skicka in eventuella kvitton för friskvård senast den 2:a för att få ersättningen med din nästa lön.

2023-07 Nu närmar sig semestertider även för kanslipersonalen.

Vi har öppet hela sommaren, men har lägre bemanning några veckor, framförallt i slutet av juli och början av augusti. Du kan se i Lilaportalen när var och en av oss är lediga, klicka på Kalender i menyn på vänster sida. Vecka 29-32 välkomnar vi Arne tillbaka som semestervikarie. 

Senast den 2:a var månad ska du ha kontrollerat och godkänt din tidrapport. Vi påminner om det då det är extra viktigt under sommaren, när vi vikarierar för varandra och behöver komma igång tidigt med lönearbetet.

2023-05 Uppdatering: Målningen har blivit framflyttad till i höst, så vi har öppet som vanligt v 21-22.

Under vecka 21 och 22 ska det målas inne på kansliet. Det kommer under tiden att vara lite trångt och stökigt hos oss. Vi planerar att arbeta i lokalerna hela tiden men om du kommer på besök så hittar du kanske inte oss på våra vanliga rum. 

2023-04 Det finns platser kvar på vårens utbildning i förflyttningsteknik. Utbildningen är på kansliet den 3 maj klockan 9 - 16.30.

På HLR/Första hjälpen 19 april finns det ett fåtal platser kvar, så vänta inte för länge med att anmäla dig om du vill ha en av dem.

Prata med din arbetsledare om du vill delta i någon av utbildningarna och skicka sedan in din anmälan via formuläret här på sidan. 

22-23 och 29-30 mars är kansliet stängt för besök på grund av golvvård.

2023-03 Välkommen på våffelmingel!

Nu återupptar vi succén från tidigare år och firar våffeldagen på kansliet. Den 24 mars bjuder vi på våfflor med massor av goda tillbehör. Det är drop-in mellan 14.00 och 16.00, men vi vill gärna att du anmäler dig i förväg så att vi kan planera hur mycket vi behöver handla. 

Föranmäl dig till info@kooperativetlila.se senast 21 mars.

2022-12 Även i år kommer lönerna betalas ut lite tidigare, denna gång blir utbetalningen den 22 december.

Kansliet stänger klockan 12 den 23 december och har stängt alla röda dagar. Övriga vardagar fram till 9 januari har vi lägre bemanning än normalt.

Har du ett akut ärende utanför kontorets öppettider kan du ringa till vår beredskapstelefon 046-460 67 00. Den är bemannad dygnet runt av någon från kansliet. Om ditt ärende inte är akut så ringer du 046-13 06 80. Om ingen svarar kan du lämna ett medelande. Du kan också skicka ett mejl till oss, våra mejladresser hittar du under Kansli.

2022-11 Höstens utbildningar HLR, Första hjälpen och Brandskydd samt Förflyttningsteknik är nu fullbokade. Vi har en väntelista, så om du anmäler dig nu hamnar du på den och så kontaktar vi dig om det blir återbud så att du får en plats på den önskade utbildningen. Av denna anledning är det mycket viktigt att du som har en plats men fått förhinder hör av dig till oss och avbokar dig så att vi kan erbjuda någon annan din plats.

2022-11 Det pågår ett vägarbete som påverkar trafiken mycket i närheten av kansliet. Om du ska besöka oss så behöver du ha god tid på dig, framförallt när du kör härifrån. Busshållplatsen Värmeverket är avstängd för trafik in mot Lund, använd hållplatsen vid Tetrapak.

2022-11 Den 6 december är det äntligen dags för gemensamt julbord igen! Glöm inte att anmäla dig senast 1 november om du vill komma!

2022-04 Glöm inte att anmäla dig till jubileumsfirandet!

Alla medlemmar, gode män, företrädare och anställda har fått en inbjudan till Kooperativet Lilas 30-års firande den 10 maj. Firandet består av en dag med föreläsningar och avslutas med en middag på kvällen. Du väljer själv om du vill delta i både föreläsningarna och middagen eller bara ett av tillfällena. Mer information finns i inbjudan, sista anmälningsdag är 28 april och du anmäler dig med ett mejl till Maritha Sanandh. Programmet hittar du under fliken Jubileumsfirande i menyn.

Föreläsningarna är öppna för alla!

Vi inleder firandet klockan 10,30 - 16,00 med seminarium kring assistans med särskilt inbjudna föreläsare. Dessa seminarium är öppna för allmänheten, men föranmälan krävs. Tipsa gärna dina vänner och andra i din närhet om detta tillfälle till att komma och medverka till att sätta fokus på den för många så livsavgörande personliga assistansen. Vi vill belysa nyttan och allt positivt som assistansen innebär genom det försöka vända debatten från fusk och besparingar. Sista anmälningsdag är den 28 april och anmälan sker via formuläret här på sidan.

2021-12 En julhälsning från Maritha

Nu närmar sig året sitt slut. Det har varit ett långt och stundtals mycket sorgligt år. Vår ordförande Vilhelm Ekensteen somnade fridfullt in i sitt hem den 22 september.  Vilhelm  personifierade LSS-reformen och är mycket saknad. ”Nya” krafter axlar nu hans mantel och ny ordförande är Malin Östnäs som varit vice ordförande under flera år. Malin brinner precis som Vilhelm gjorde för reformen och jag har stor förhoppning om att hon bär facklan vidare om än på sitt sätt.
 
Vi lämnade år 2020 med en förhoppning att vi nu skulle ha lagt pandemin bakom oss men den biter sig fast och vi har alla tvingats lära oss att leva med den. Vi är nu inne på att få en tredje vaccinationsspruta. Vissa av oss har redan fått den och vissa av oss får vänta lite ännu. Livet går vidare om än i lite annorlunda takt än tidigare och vi försöker få vår vardag att flyta på.
 
Våra anställda, både de personliga assistenterna och kanslipersonal har gjort allt för att våra medlemmars vardag ska rulla på som vanligt, fast att sjukskrivningarna på grund av coronan varit hög även under år 2021. Ni är alla värda vår uppskattning och tacksamhet.
Jag hoppas att vi alla får en fröjdefull jul och ett gott nytt år, tillsammans och med allas hjälp kommer vi att ta oss ur pandemin.

Maritha Sanandh
Verksamhetsansvarig

Jag fick i morse beskedet att Vilhelm Ekensteen, Kooperativet Lilas ordförande har somnat in.

Vilhelm som skulle ha fyllt 80 år den 2 november har idag somnat in i sitt hem. Vilhelm har varit Kooperativet Lilas ordförande sedan start och lämnar stora skor att fylla. Han har sedan 1960-talet varit en aktiv röst i funktionshinderpolitiken på olika sätt, redan 1968 skrev han boken På folkhemmets bakgård och var med att starta Antihandikapp 1969. Det har sedan blivit fler böcker och artiklar och han har arbetat outtröttligt för våra rättigheter i decennier. Förutom att Vilhelm varit vår ordförande var han också fram till förra året också ordförande i IfA, Intressegruppen för assistansberättigade och tidigare har han arbetad aktivt i DHR bland annat som vice ordförande i många år. Sedan 2001 har han också varit styrelseledamot i FöR, Förbundet för delaktighet och jämlikhet.

Nu får vi andra försöka ta vid där Vilhelm lämnat. Vår rätt till assistans vågar vi ännu inte ta för given, ända sedan lagen trädde i kraft 1994 har assistansen ständigt varit ifrågasatt och utsatt för hot om inskränkningar på olika sätt och det ser inte ut att bli riktig arbetsro framöver heller.

Våra tankar går naturligtvis till Vilhelms dotter Ida och övriga närstående och vänner.

I egenskap av vice ordförande går jag nu in som ordförande. Jag ska göra mitt bästa för att, tillsammans med övriga i styrelsen och alla på kansliet, arbeta vidare i Vilhelms anda för rätten till ett självvalt och självstyrt liv där rätten till personlig assistans är en av våra viktigaste förutsättningar.

Västerstad den 22 september 2021
Malin Östnäs

2021-09 Flera fina texter till minne av Vilhelm Ekensteen har skrivits. Några av dem länkar vi till här. På uppdrag av IfA har Anna Barsk Holmbom har skrivit en text med sina minnen, och Neuroförbundet hyllar Vilhelm i ett inlägg på Facebook, där kan du också läsa hur Ann Jönsson på Socialstyrelsen minns Vilhelm. Jonas Franksson har skrivit om sina möten med Vilhelm i ett inlägg på STILs hemsida. Om du vill läsa tidigare intervjuer med Vilhelm så har Assistanskoll samlat sina här

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer som är anpassade för dig som är vaccinerad med en dos och låtit tre veckor passera. Enligt dessa behöver du inte stanna hemma från arbetet om en person i ditt hushåll har covid-19 om du är vaccinerad med minst en dos för minst tre veckor sedan.


Kanslipersonalen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om att arbeta hemifrån så mycket som det är möjligt. Kansliet är fortsatt stängt för spontana besök, men vi tar emot förbokade besök. Skicka ett mejl eller ring till den du vill träffa för att komma överens om en tid. 

Vi har skapat en särskild sida där du hittar information kring corona, se länken i menyn ovan. Om du ska söka ersättning från Försäkringskassan för karensavdraget så ska du ange vårt organisationsnummer. Det är 769615-7143.

Tisdagen den 9 november är kansliet stängt på grund av möte klockan 9-12. Om det inträffar något akut under denna tid så kom ihåg att du alltid kan nå oss på beredskapstelefonen.

På midsommarafton är kansliet stängt. Om det inträffar något akut när kansliet är stängt, som kan vänta tills vi öppnar igen måndagen den 28 juni, så finns vi på jourtelefonen. 

Denna vecka har kansliet öppet som vanligt måndag-tisdag. På onsdag stänger vi klockan 12 och på torsdag är kansliet helt stängt. Vi öppnar igen på fredag 8,30, men har då lite lägre bemanning än vanligt. Som alltid när kansliet är stängt finns någon av oss på jourtelefonen om det inträffar något akut som inte kan vänta tills ordinarie öppettider!

2021-04 Den 30 april, Valborgsmässoafton, stänger kansliet klockan 12. Om det inträffar något akut när kansliet är stängt, som inte kan vänta tills vi öppnar igen måndagen den 3 maj, så finns vi på jourtelefonen

2021-04 Nu har vi fått erbjudandet om att ni som arbetar frekvent som personliga assistenter ska få bli vaccinerade mot corona. Du som omfattas av erbjudandet har fått ett mejl med information från oss förra veckan. Vi kan tyvärr inte påverka på vilket sjukhus du kommer att vaccineras och det går inte att byta plats för vaccineringen.

Vaccination är frivilligt och inget du kan tvingas till. Lilas inställning med tanke på dig själv, på vår typ av verksamhet och på de människor vi jobbar för och med, är att vi mycket starkt rekommenderar att du vaccinerar dig om du inte har några personliga hinder som gör det omöjligt.