Mobilvy logga

informationssida med anledning av rådande pandemi

Information från kooperativet lila

Om du blir sjuk ska du sjukanmäla dig till din arbetsledare och till kansliet. Till kansliet använder du formuläret här på sidan.  Du får sedan en blankett för sjukförsäkran hemskickad. Denna fyller du i och skickar tillbaka till kansliet enligt anvisningarna på blanketten, för att styrka din frånvaro och få sjuklön utbetald. 

Aktuell information om hur du ska göra om du själv känner dig sjuk eller om du träffat någon med smitta hittar du på Folkhälsomyndighetens sida. Om du är osäker på när du kan gå tillbaka till arbetet efter att du varit sjuk så kan du få vägledning på Folkhälsomyndighetens sida. Du kan också rådgöra med oss på kansliet om du fortfarande känner dig osäker efter att ha läst dessa rekommendationer.

Vi har fortfarande möjlighet att begära personalprovtagning för Covid-19 via Region Skåne. Provtagning måste ske inom 72 timmar från de första symptomen på infektion. Efter kontakt med kansliet ringer du själv provtagningsenheten och bokar tid. Skillnaden jämfört med ett självtest är att:

  • Vårdpersonal på plats hjälper till att genomföra testet.
  • Du behöver inget ombud som hämtar testet åt dig.

Provsvaret kommer i regel dagen efter, precis som med ett självtest.

För mer information om sjukfrånvaro och Lilas rutiner hänvisar vi till Lilaportalen och för övriga regler till Försäkringskassan

Kansliet har satt ihop paket med skyddsutrustning som ska användas av de personliga assistenterna om någon medlem skulle bli smittad. Vi har också tagit fram instruktioner till hur du tar på dig skyddsutrustningen. Dessa instruktioner hittar du här.

Kommuners information

Aktuell information om hur du skyddar dig och andra, samt vilka regler som gäller just nu, hittar du på Folkhälsomyndighetens sida.

Har du frågor om coronavirus kan du ringa 113 13. Är du orolig för att kanske vara smittad kan du ringa 1177 eller besöka 1177.se. Det är viktigt att inte gripas av panik och tro på allt som står i media eller sägs på TV. Som alltid gäller det att bara lita på information från pålitliga källor.  Om du är orolig kan du ringa Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen. Stödtelefonen är bemannad av deras volontärer och personal som är utbildade i krisstöd. Numret är 0771- 900 800 och har öppet måndag till fredag kl. 12.00-16.00. 

Region Skåne har tagit fram ett test där du gör en självskattning för att se om du kan vårda dig själv hemma eller behöver kontakta vården.  I slutet av testet får du råd som anpassats efter dina svar. Till Corona självtest.

På Folkhälsomyndigheten hittar du samlad information även som lättläst, uppläst och på teckenspråk. Myndigheten för delaktighet har samlat ihop länkar till tillgänglig information om pågående smittspridning, på sin hemsida.