Mobilvy logga

informationssida med anledning av rådande pandemi

Information från kooperativet lila

Om du blir sjuk ska du sjukanmäla dig till din arbetsledare och till kansliet. Till kansliet använder du formuläret här på sidan.  Du får sedan en blankett för sjukförsäkran hemskickad. Denna fyller du i och skickar tillbaka till kansliet enligt anvisningarna på blanketten, för att styrka din frånvaro och få sjuklön utbetald. 

Om du är osäker på när du kan gå tillbaka till arbetet så kan du få vägledning här på Folkhälsomyndighetens sida. Du kan också rådgöra med oss på kansliet om du fortfarande känner dig osäker efter att ha läst dessa rekommendationer.

Du behöver inte stanna hemma från arbetet om en person i ditt hushåll har covid-19 om du är vaccinerad med minst en dos för minst tre veckor sedan. Folkhälsomyndigheten har tagit fram anpassade rekommendationer som du kan läsa här.

Vi har fortfarande möjlighet att begära personalprovtagning för Covid-19 via Region Skåne. Provtagning måste ske inom 72 timmar från de första symptomen på infektion. Efter kontakt med kansliet ringer du själv provtagningsenheten och bokar tid. Skillnaden jämfört med ett självtest är att:

  • Vårdpersonal på plats hjälper till att genomföra testet.
  • Du behöver inget ombud som hämtar testet åt dig.

Provsvaret kommer i regel dagen efter, precis som med ett självtest.

Regeringen har tillfälligt avskaffat karensavdraget.  Vi gör ett karensavdrag enligt de vanliga reglerna. Du ansöker sedan om ersättningen retroaktivt hos Försäkringskassan. När du fyller i dina uppgifter ska du även ange vårt organisationsnummer. Det är 769615-7143. Mer information finns på forsakringskassan.se.

Regeringen och Försäkringskassan har även tillfälligt ändrat kravet på när läkarintyg ska lämnas. Du som är sjuk behöver inte längre lämna läkarintyg vid dag 15 i sjukperioden, utan från dag 22, när du ansöker om sjukpenning.  Du behöver inte lämna läkarintyg till oss från dag 8, utan det är från dag 22 även till oss.

Regeringen har beslutat att tillfälligt ta bort kravet på läkarintyg vid ansökan om smittbärarpenning som gäller covid-19. Det krävs fortfarande att en läkare har beslutat om avstängning från arbetet, enligt smittskyddslagen, för att ha rätt till ersättningen.

För mer information om sjukfrånvaro och Lilas rutiner hänvisar vi till Lilaportalen. Tänk dock på de tillfälliga regler som gäller just nu för läkarintyg och karensavdrag, dessa nämns inte i Lilaportalen. 

Kansliet har satt ihop paket med skyddsutrustning som ska användas av de personliga assistenterna om någon medlem skulle bli smittad. Vi har också tagit fram instruktioner till hur du tar på dig skyddsutrustningen. Dessa instruktioner hittar du här.

Kommuners information

Aktuell information om hur du skyddar dig och andra, samt vilka regler som gäller just nu, hittar du på Folkhälsomyndighetens sida.

Har du frågor om coronavirus kan du ringa 113 13. Är du orolig för att kanske vara smittad kan du ringa 1177 eller besöka 1177.se. Det är viktigt att inte gripas av panik och tro på allt som står i media eller sägs på TV. Som alltid gäller det att bara lita på information från pålitliga källor.  Om du är orolig kan du ringa Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen. Stödtelefonen är bemannad av deras volontärer och personal som är utbildade i krisstöd. Numret är 0771- 900 800 och har öppet måndag till fredag kl. 12.00-16.00. 

Region Skåne har tagit fram ett test där du gör en självskattning för att se om du kan vårda dig själv hemma eller behöver kontakta vården.  I slutet av testet får du råd som anpassats efter dina svar. Till Corona självtest.

På Folkhälsomyndigheten hittar du samlad information även som lättläst, uppläst och på teckenspråk. Myndigheten för delaktighet har samlat ihop länkar till tillgänglig information om pågående smittspridning, på sin hemsida.

Annons